Detta är alltså en tårta med choklad som grundstomme, så alltså inte någon "sockerkaksbotten-tårta" vilket gör detta till något snarlikt en kladdkaka men smakar många gånger bättre enligt mig som älskar just choklad!
Ingredienser:
200g Odense choklad 55% kakao
200g Smör
145g ägg (3st)
226g Strösocker (ca 2,5 dl)
180g vetemjöl (ca 3 dl)
Sätt ugnen på 175°C.
Smält smöret i en kastrull på svag värme. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i matfettet. Rör om då och då. Låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst i en bunke. Tillsätt mjölet och chokladblandningen och rör till en jämn smet.
Smörj en springform med matfett eller lägg i ett bakplåtspapper. (jag rekommenderar det sistnämda)
Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. OBS! Kakan ska inte vara helt genomgräddad.
Låt kakan svalna något innan kanten på formen lossas. Använd gärna en slickepott eller liknande och stick mellan kanten och kakan pga att den lätt fastnar och då spricker isär och blir "ful".
Kakan tjänar på att få bli kall (rumsptemperatur) innan den äts, bäst blir det om den får stå i kylen en stund innan servering så gör den i god tid innan den ska ätas för maximal smakupplevelse!
Denna kaka går bra att frysa in om man inte vill äta upp hela på en gång ;)
För er som vill njuta av kakan utan att veta hur onyttig/nyttig den är föreslår jag sluta läsa här och nu!
Totalt:
4219 kcal
52g protein
445g kolhydrater
243g fett
Per 100 gram:
444 kcal
5,5g protein
46,8g kolhydrater
25,6g fett
Delas kakan i 16 lika stora bitar så blir en bit cirka 266 kcal (60g).
Kommentar:
Vill man göra denna ännu roligare så kan en glasyr/topping vara på sin plats men vill man ha en god choklad-smak tycker jag denna gör sig bäst så här och med tanke på hur många bitar som åts upp på mitt födelsedagsfika så verkar ingen tyckt den smakade illa!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar