lördag 2 mars 2013

Hamburgerdressing med sting!

Av ren slöhet så köper nog nästan alla färdig dressing till sina hamburgare?

Jag var en av dom tills dagen då jag helt enkelt kollade upp ett recept och insåg hur enkelt det är att få en dressing som slår vilken färdigprodukt som helst på fingrarna!

Nu tar man ju inte speciellt mycket dressing på hamburgaren, så att försöka göra den nyttig känns rentav dumt. Men det finns några gram fett att spara genom att använda mitt recept om man jämför med en regelrätt hamburgerdressing!


Ingredienser:
40g Cremefraiche, lätt 15%
20g Majonäs
60g Smörgåsgurka
15g Ketchup
1tsk Sambal oelek
1krm Svartpeppar
1 nypa salt
1 nypa Vitpeppar


Finchacka smörgåsgurkan (eller använd bostongurka), blanda ner alla ingredienser och smaka av med mer ketchup/sambal beroende på hur stark/söt ni vill ha den!


Låt stå i kylen (minst) 10 min innan servering!

Totalt:
270 kcal
2,1g protein
16,2g kolhydrater
22,3g fett

Skulle säga att denna dressing är precis lagom till 4 portioner, så...

Per servering:
67,5 kcal
0,5g protein
4,0g kolhydrater
5,6g fett

Om ni nu skulle få för er att göra en stor laddning och dessutom kanske gillar att ÖSA på sås och vill hålla koll på era kcal, så bjuder jag på...

Per 100 gram:
208 kcal
1,6g protein
12,5g kolhydrater
17g fett

Kommentar:
Nu använde jag Heinz "mindre socker"-ketchup men skillnaden mot vanlig "sötad" ketchup är så pass marginell att jag skulle säga att det är försumbart i kcalberäkingssammanhang, samma sak gäller om ni vill ha i chilisås istället för ketchup!

Det sistnämda rekommenderas om ni inte har sambal hemma, men går lika bra att ha i chilipulver/flakes eller varför inte cayenne?

Ja, lek med kryddning utefter smak är mitt tips!

4 kommentarer:

  1. Snygggt!! Ska absolut testas men riskerna med att köpa hem majonnäs är tyvärr många i det här hushållet :P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Haha, ja tog bra jävla länge innan jag vågade mig på detta!

      Låter som jag kanske borde göra slag i saken och göra egen majonäs och slänga upp recept här? För då kan man ju göra precis lagom mycket till en dressing och slippa ha en 500g-burk ståendes och skrika efter en ;)

      Radera
    2. Fuck YEAH, det skulle passa iaf mig perfekt!! :D

      Radera
    3. Då tror jag nog att det skrivs upp på nästa helgs "att-göra-lista" för har tomt på listan gällande utmaningar i köket :P

      Radera