tisdag 25 september 2012

Chili con carne

I söndags gjorde jag en omgång Chili con carne, vilket det troligen finns lika många tolkningar på som det finns väderleker i detta avlånga land?

Blev hur som helst lyckat och även fast det är löjligt lätt enlig mig så kanske ett recept vore intressant för er läsare som inte är lika säkra på hur man gör denna rätt? (ni får ju åtminstone en gratis beräkning på energinnehållet)


Ingredienser:
556g Köttfärs nötfärs fett 10%
5g Smör 80% fett
155g Lök röd (1 medelstor)
250g Kidneybönor röda bönor konserv (avrunnen vikt)
420g Vita bönor i tomatsås konserv
800g Tomater krossade konserv m lag
3 st vitlöksklyftor
1-2 tsk "paprikapuré"
1/2 msk svartpeppar
1 tsk vitpeppar
1/2 tsk chili-flakes
Cayennepeppar

  • Finhacka den röda löken, som sedan fräses i en gryta på hög värme med en liten klick smör i.
  • Tillsätt nötfärsen och bryn den på hög värme.
  • Tillsätt övriga "blöta" ingredienser i valfri ordning, kidneybönorna sköljer jag av i ett durkslag men i övrigt så åker tomatsås och allt med ifrån övriga konserver!
  • Krydda utefter hur ni själva vill, blir ganska starkt pga paprikapurén så avslutade bara med några "dutt" cayenne på slutet!
  • Sänk till "låg" värme (2/9 på min spis) och låt sjuda i minst en timme! (ju längre desto bättre)
  • Smaka av och krydda ev lite extra, kanske även tillsätta en köttbuljong för lite sälta?
Tips 1: Köp krossade tomater som är smaksatta, tex med chili, för lite extra hetta!
Tips 2: Då ni mest troligt inte har turen att få "paprikapuré" direktimporterad från den ingifta sidan av min släkt som kommer från ungern så kan denna tub köpas här! Men går minst lika bra med 1-2 tsk sambal + paprikapulver och lite extra av dom starka kryddorna om man nu gillar stark mat!
Tips 3: Ätes gärna tidigast dagen efter!


  • Servera med valfritt tillbehör: Ovan syns grönsaksmix, toppat med en enkel kvargsås och som tillbehör rostat rågbröd med färskost uppepå!
Totalt:
1805 kcal
163g protein
138g kolhydrater
55g fett

Obs! Energivärdet är alltså UTAN tillbehör och endast på det livsmedel som är listade längst upp!

Hur många portioner detta räcker till beror så klart på hur mycket ni vill äta, så lämnar händerna fria där!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar