onsdag 20 mars 2013

Pulled Pork med Sweet Baby Rays BBQ-sås

Har gjort pulled pork ett par gånger, men då lightversioner i form av mager proteinkälla och dessutom utan lergryta.

I fredags valde jag att göra alla rätt i pulled-pork-boken och slog dessutom till på en BBQ-sås som alla på kolozzeums-matforumdel verkar missbrukar till allt från topping på burgare till tandkräm... *höhö*

Jag gillar enkla recept, så enklare än så här kan det väl inte bli?


Ingredienser:

1200g Fläskkarré i bit
300g rödlök (ca 3st normalstora)
1/2 vitlök (ca 6-8st stora klyftor)
230g Sweet Baby Rays, Hickory & Brown Sugar
3tsk Salt
3krm Finmald svartpeppar
- Vitlöken registrerades viktmässigt som "rödlök"!

Tillagnignssätt:

Blötlägg lergrytan minst 20 min i kallt vatten. Har ni inte en lergryta så använd då ett ugnsfast kärl som är "tätslutande".

Sätt ugnen på 125 grader.

Skölj av köttet och lägg i lergrytan.

Skala rödlöken och dela upp i 2-4 klyftor beroende på storlek, skala vitlöken (behöver ej delas) och lägg runt köttet i grytan.

Krydda köttet.

Häll över BBQ-såsen.


Lägg på locket och ställ in i under halvan i ugnen.

Kontrollera köttet efter 4-5 timmar och se om det faller isär utan problem med en gaffel, om inte ställ tillbaka i ugnen och kolla igen 1-2 timmar senare!


När köttet är klart så drar du isär det och rör runt med vätskan som är i grytan, du ska alltså INTE hälla ut något utan låta köttet dra åt sig allt!  

Nu löste inte rödlöken upp sig till 100% så är man kräsen kan överflödet plockas bort från grytan!


Min bit var klar efter 7 timmar och valde då att ställa tillbaka det i ugnen som var avstängd och återvärmde köttet sen när jag skulle äta det!

Det blir bara godare och godare ju längre den får stå i kylen, så att äta det dagen/dagarna efter är nästan att rekommendera för bästa smakupplevelse! Går även utmärkt att frysa in!

Går äta likt tacos med alla dom tillbehören du gillar att ha med då, men fungerar även tex ypperligt som proteinkälla på en kebabtallrik med ris/pommes och sallad!



Totalt:
2653 kcal
218g protein
139g kolhydrater
135g fett

Per 100 gram:
183 kcal
15g protein
9,6g kolhydrater
9,5g fett

OBS! Per 100 gram kan nog skilja rätt mycket beroende på hur mycket vätska som försvinner, men min pulled pork vägde 1450g när den kvar klar (totalvikt före ugn ca 1750g)

Kommentar:
Enkelt, gott & "nyttigt"... kan det bli bättre?

Har som sagt provat magra fläskkött innan och kan absolut inte rekommendera att snåla in här, utan ta random fläskkarré ur köttdisken och lita mig... fettet kommer smälta och köttet blir så mört att det smälter i munnen!

Sen än en gång, häll ej bort någon vätska utan se till att köttet får ligga i det och suga åt sig allt det goda!

2 kommentarer:

  1. Hej! pulled pork är en favorit här hemma, gillar mat som gör sig själv :-). Jag hittade ett riktigt bra recept på egen bbq sås. http://56kilo.alltforforaldrar.se/pulled-pork-lchf/ Dubbel sats är ett måste, hälften till tillagningen o resten när man ska äta.
    Ha en bra vecka,
    mvh Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, den maten är den bästa ;) Älskar alla typer av långkok alt. gratänger som gör att man slipper aktivt stå och laga maten :P

      Den där BBQ-såsen lät faktiskt intressant och ju färre kcal/100g (tänker på "lowcarb") desto mer sås kan man ta, så kanske skulle prova att göra en egen sås nångång framöver :)

      Tack för tipset och tack detsamma!

      Radera