onsdag 13 februari 2013

Min (snåla) fläskpannkaka

På grund av hur jag äter så har jag inte riktigt möjlighet att äta en hel ugnsform med regelrätt fläskpannkaka utan att övertrassera fettkontot, så har utformat en enkel "lightversion" som smakar riktigt gott...

... och borde passa väldigt bra för alla (tränande indvider) som ej är rädda för en trevlig dos av kolhydrater! ;)


Livsmedel:
170g Ägg (ca 3st normalstora)
500g Mellanmjölk 1,5%
150g Vetemjöl (ca 2,5 dl)
50g Havregryn (ca 1,5 dl)
200g Rökt skinka 3%
1tsk salt
Smör till formen är inräknat i kcalberäkningar!


Sätt ugnen på 200 °C.

Blanda mjölk, ägg och salt i en bunke med ett par varv med vispen.

Väg upp det torra och vispa ner lite i taget tills det blir en jämn smet. Smeten ska bli ganska lös, så var ej orolig över detta!

Låt stå i 5 minuter medans du skär upp skinkan till små "kuber".

Smörj en passande form (ca 20x25cm), häll ner smeten och avsluta med att sprida ut skinbitarna på toppen.

Grädda strax under mitten i ugnen i cirka 45-50 minuter (eller tills den fått tillräckligt med färg/är klar).


Låt svalna i 5-10 minuter och servera med passande tillbehör!

Den går även bra att förvara i kylen och äta dagen/dagarna efter!

Totalt:
1422 kcal
108g protein
157g kolhydrater
39g fett

Per 100 gram:
178 kcal
13,5g protein
19,6g kolhydrater
4,9g fett


Kommentar:
Denna är riktigt god och rätt så säker på att det blir ännu godare om man väljer en fetare proteinkälla så för er som vill ha ert fläsk/bacon i er fläskpannkaka kör på det för guds skull!

8 kommentarer:

  1. detta ska jag fan bjuda mamma och brorsan på lunch dnena vecka, fredag eller söndag. Återkommer ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nämen kul att höra, hoppas det blir lyckat! :)

      Radera
  2. satan denna ska jag göra, vet du hur mycket den väger efter den är klar? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, annars hade jag ju inte haft med per 100 gram ;)

      1422 kcal / 178 kcal/100gram = 7,99 -> 799 gram

      Radera
  3. mmm älskar ungspannkaka, gjorde en igår faktiskt.. gör den på ägg, lättmjölk, riven morot, keso, dinkelmjöl/kruskakli och grahamsmjöl. Stekt kalkonbacon, tärnat äpple.. serverat med sylt.. MMMMM!! Älskar den både varm toppat med keso och sylt lr kall dan efter med smör och salt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du detta lät ju faktiskt rentav godare än min, om man nu bortser från allt det där "nyttiga" mjölet.

      Så är nog bannemig beredd att prova ditt recept fast med mina egna kolhydratkällor för gillar kombon morot & keso med pannkaka, måste helt klart provas!

      Radera
  4. Testade på den idag, supeeer god :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att höra :)

      Gillar du vanlig "ugnspannkaka" så funkar den minst lika bra utan skinka/fläsk och med sylt & kvarg/keso eller liknande som tillbehör! :)

      Radera