torsdag 6 juni 2013

(Protein) Ugnspannkaka 2.0

(Protein) Ugnspannkaka 1.0 är ett av favoritrecepten på denna blogg och dessutom ett av mina första så anser jag att det är hög tid för en uppfräschning för kan inte minnas när jag använde mig av exakt det receptet utan alltid förfinat det ännu mer!

Så här kommer en lite mer "standardversion" som innehåller livsmedel som dom flesta mest troligt har hemma dagligen om kvarg nu är en dagligvara och ganska exakt samma pannkaka som jag ätit dom två senaste onsdagarna!


Livsmedel:

100g Havregryn (ca 3dl)
40g Stevia Strö, ICAs (ca 0,5dl)
5g Bakpulver (ca 1tsk)
10g Kanel (ca 1msk)
3g Joderat salt (ca 1/2 tsk)
125g Kvarg, färskost 0,3%
100g Lättmjölk 0,5%
250g Ägg rått (ca 4st XL / 5st Standard)
2g Smör 80% fett (till smörjning av formen)

Tillagningssätt:

Sätt ugnen på 200 °C.

Väg upp (och häll) de blöta ingredienserna i en bunke och vispa det sedan lite snabbt så det blir en jämn smet.

Väg upp de torra ingredienserna och vispa ner i bunken med det övriga så att det blir en homogen smet, låt stå och "svälla" i 5-10 minuter.

Smörj en passande form (ca 20x25 cm ger en lagom tjock).

Häll upp smeten i formen och grädda i ugnen strax under mitten i cirka 20 minuter eller tills den är fast i mitten (kolla med sticka eller peta med fingret), avsluta eventuellt på "grilleffekt" i några minuter för att få en fin skorpa!


Låt svalna något och servera med passande tillbehör!

Totalt:
882 kcal
63g protein
75g kolhydrater
35g fett

Om man delar denna på två blir det alltså...

Per servering:
441 kcal
31,5g protein
37,5g kolhydrater
17,5g fett

Kommentar:
Enkelt, gott & mättande!

Går utmärkt att förvara denna i kylen i ett par dagar för att sedan återvärmas eller ätas kall!

Vill man få ner fettet så går det att ersätta ett/flera ägg med äggvita men tycker att detta försämrar resultatet mer än vad det sparar kalorier!

Smaksättning kan varieras i absurt många varianter med gott resultat, så använd fantasin!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar