tisdag 25 september 2012

Träningsupplägg del 2

Kondition och funktionell styrka

Kort och gott tränar jag främst för ett välmående, vilket för mig inte innebär att vara den på gymmet som lyfter mest i bänkpress. De må vara jävligt coolt att lyfta tungt och dessutom vara stor, men mina mål med träningen är alltså inte primärt att bli störst!

Hur tränar jag då för att förbättra dessa egenskaper?

 

Löpning

När vädret är bra och suget att löpa finns så tar jag mig ut på rundor av väldigt olika karaktär och längt, allt från HIIT till mysjogg och mellan 5 till 15 km! Jag är långt ifrån snabb i spåret och springer mest för att jag tycker det är skönt och är ganska lätt att se en progression eftersom man på sluttiden ser tempot per kilometer och då ser om man sprang snabbare än gången innan!

Har i år ställt upp i 3 lopp av varierad klass och samtliga gånger anser jag mig ha presterat bättre än förväntat, så tänkte göra liknande satsning nästa år där målet är att genomföra en halv marathon (verkar dock svårt att inte anmäla sig 6-12 mån innan utan att platserna tar slut, så får se vart det loppet blir av nånstans)

Min bästa prestation i år är utan tvekan Trosa Stadslopp då jag persade med 5 minuter mot bästa tid på "träningen"!


Gruppass / Fortgjort

Om ni läste om mina pass så har ni märkt att ordet Fortgjort ofta är med. Detta är ett grupptränings-koncept som finns på mitt gym. Har snart avverkat alla pass som inte är av dans-karaktär (har faktiskt provat 2 av dessa också!) och det kan vara allt från CrossFit-inspirerat till regelrätt intervallträning som är väldigt krävande för konditionen!

Bilderna är lånad från deras hemsida

Dessa pass är det bästa som hänt mig, för trots att jag kör basövningar på gymmet kan bålen aldrig bli stark nog! Har alltså börjat gilla utfall, burpees, mountainclimbers, boxning och gud vet vad nästan mer än att lyfta skrot på gymmet!

Detta och löpning, är något som lagt grunden för att jag än en gång gav mig på nästa träningsform

 

Motocross/MX/Enduro

Första dagen på semesterna förra året köpte jag denna maskin, som är en Kawasaki KX250 (2-takt) bestyckad/ombyggd för att köras i skogen (sk enduro), då den i grunden är en crossmaskin! Vilket är cykel nummer 5 i ordning i min "karriär".

Detta ser jag främst som en hobby där jag får utfall för eventuell överskottsenergi, men den som tror att det INTE är jobbigt har fel. Bättre kombination och nytta och nöje finns ej för en adrenalinjunkie!

Jag lider dock av ett dåligt knä, sen en avåkning förra gången jag ägde en cross och har inte kunnat köra på ett tag och lutar tyvärr åt att jag gör mig av med denna i förmån för att någon annan ska få ha sjukt kul i skogen! Detta är nog åtminstone en som blir väldigt glad över, för senaste kraschen kunde slutat RIKTIGT illa då det var en avåkning jag inte gärna gör om igen!

Ett tänkt framtidsmål är att delta i Ertzberg Rodeo! Jag skriver delta pga att det är en av världens tuffaste (extreme) endurotävlingar som finns, så att ens tänka tanken är vansinne, så att bara få vara med och köra kvalet är tillräckligt mycket av en utmaning för mig! Blir dock inte 2013 som jag hade hoppats på pga mitt knä :'(

Hoppas ni med detta inlägg nu insett att jag är en individ som har svårt för att sitta still och söker nya spännande utmaningar!?

4 kommentarer:

  1. Efter att ha "lärt känna" dig via kolo kom detta som en stor (men glad) överraskning. Gruppträning, hopp och skutt är väl inget för skrotlyftande tuffingar? Ack så fel jag hade :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, så du tog för den typiska koloiten... där ser man!

      Nej, jag har fastnade för "funktionell träning" november 2011 när jag bytte gym, vilket förvisso troligen avspeglas på min kropp både i styrka och muskelmassa...

      Men lika glad är jag för det :)

      Radera
    2. Jag generaliserade helt enkelt och tänkte att det bara är en typ av människor som hänger på kolo :P

      Radera
    3. Hehe, men då kanske jag fick dig att bredda spektrat. Vi är väl ett par tappra själar som kämpar med dessa pass, men generellt så byggs det nog mestadels på gymmet vilket kan vara lite synd kan tyckas!

      Radera