söndag 10 februari 2013

3-lagers (frys)cheesecake

På nyårsafton tog jag mig friheten att göra en efterrätt till det som inte längre blev en 2-rätters...


För att utmana ödet riktigt så valde jag att göra en sockerfri variant, vilket inte var något som sällskapet poängterade att dom märkte av så får väl anses som ett bra alternativ om man inte vill använda socker!?

Jag gjorde dessa i portionstorlekar men skriver receptet som en hel kaka då detta gör "tillagandet" betydligt enklare!

Ingredienser:


Botten:
80g Stevia Strö, ICAs (ca 1dl)
55g Vetemjöl (ca 3/4 dl)
44g Kakao (ca 1dl)
128g ägg (2st)
25g Smör (ca 2msk)
1/2 tsk bakpulver
1 kork Vaniljarom (Dr. Oetker)

Lager 1:
200g Philadelphia 12%
128g ägg (2st)
80g Stevia Strö, ICAs (ca 1dl)
200g Vispgrädde 40%
2 korkar vaniljarom (Dr. Oetker)

Lager 2:
220g Digestivekex (15st)

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med "botten" och blanda alla torra igredienser i en skål. Vispa äggen lätt och rör i det smälta smöret som förslagsvis smälts i en lite skål i mikron eller i en kastrull. Rör ner äggblandningen i de torra ingredienserna tills det är en jänn smet. Smörj en springform och häll ner smeten. Grädda i cirka 10min och låt den sedan svalna.


Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål. Vispa äggulorna med Stevian pösigt. Mosa osten och blanda ner den i vaniljaromet, rör samman med äggulorna och Stevian (med elvisp). Vispa grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i ägg-ostblandningen. Vispa äggvitorna hårt och rör till sist försiktigt ner dem i smeten. Häll detta sedan på browniebotten i springformen.

Smula/mosa digestivekexen som sedan strös över cheesecaken i ett jämnt lager ("packa" lagret med tex fingrarna).

Ställ in hela formen i frysen och för att vara säker på att den är helt fast bör den stå över natten!

Ta u den ur frysen och låt stå i rumstemperatur i cirka en timme innan den ska ätas!

Totalt:
3009 kcal
84g protein
201g kolhydrater
206g fett

Per 100 gram:
259 kcal
7,2g protein
17,3g kolhydrater
17,7g fett

Denna cheesecake är nog ganska lagom att dela på 8-10 bitar?

Kommentar:
Enligt dom som åt denna så smakade den nästa exakt som en GB Sandwich (frys-cheesecake är ju mer eller mindre glasstårta?), så är det något ni gillar så kan denna rekommenderas! (vi åt den dessvärre för nära inpå den togs ut ur frysen så botten var rent ut sagt stenhård och gick åt ett par skedar!)

Den blir utan tvekan ännu godare om ni använder strösocker (+ vaniljsocker) och det skulle då bli följande energivärde:
3697 kcal
84g protein
370g kolhydrater
206g fett

Så detta är kanske värt det om ni nu inte har tex diabetes!?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar