onsdag 1 maj 2013

Cinnamon-bun (Protein) Boatmeal Muffins m. äpple

För er som aldrig hört talas om boatmeal så är det en förkortning av baked oatmeal, alltså "bakat havregryn" på svenska! (läs mer om påhittet här)

Anledningen till att protein är inom parentes är av den enkla anledningen att detta absolut inte är något försök till ett proteinbaserat bakverk, utan helt enkelt ett skräddarsytt bakverk utefter vad jag söker i en måltid efter min träning! (där ska fokus ligga på att det ska vara mycket kolhydrater och moderat med fett)


Efter ett par försök så har jag nu hittat helt rätt och detta är verkligen riktigt gott, framförallt så mättar det väldigt bra per kcal trots sin "kolhydratrikedom"!

Ingredienser:
150g Rågflingor (AXAs) (ca 4,25 dl)
60g Whey FX Creamy Vanilla (ca 1,6 dl)
15g Kanel (ca 1,5 msk)
10g Kardemumma (ca 1 msk)
3g Joderat salt (ca 3 krm)
40g Stevia Strö (ICAs)
200g Äpple m skal (2 normalstora)
200g vatten (2dl)

Tillagningsätt:
Sätt ugnen på 200 °C.

Blanda allt det torra i en bunke.

Finhacka äpplena (skiva 1/4 äpple till garneringen) och stöt/krossa/mosa dom (jag använder en potatisstöt) lite snabbt, ska alltså inte bli äpplemos utan bara lite vattnigt!

Häll ner de torra ingredienserna och avsluta med att hälla ner vattnet.

Rör om ett par varv så smeten blir homogen, den bör vara lite "vattnig" annars har ni för lite vätska! Smaka ev. av med mer kanel/kardemumma!

Klicka ner smeten i (6st) muffinsformar (jag smörjer min med ca 2-3g smör) och toppa med en varsin äppelskiva.


Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 min eller tills dom känns fasta i mitten! (akta så dom ej blir torra!)

Äts med fördel varma/ljumna men går bra att äta kalla!


Totalt:
877 kcal
62,6g protein
126,7g kolhydrater
8,8g fett

Per 100 gram:
154 kcal
11g protein
22,3g kolhydrater
1,5g fett

OBS! Nu blir per 100 gram lite missvisande då tillagningtiden styr hur mycket vätska bakverket tappar, så bäst är kanske att räkna på...

Per Muffins: (tot. 6st)
146 kcal
10,4g protein
21,1g kolhydrater
1,4g fett

Kommentar:
Detta smakar ungefär som en kombination med kanel- & kardemummabulle och äppelpaj och finns 100 olika varianter att smaksätta dessa på så har ni tex inte vaniljvassle går det mest troligt minst lika bra med annan smak och då tex vaniljarom om man vill få vaniljsmaken.

Nu brukar vassleproteinpulver normalt vara ganska lika när det kommer till hur de "binder" vätska, men lämnar inga garantier för att tillagningstiden är exakt 30min ens om ni skulle haft en identisk ugn och proteinpulver, så prova er fram och går ju utmärkt att använda caseinproteinpulver men då måste ni mest troligt tillsätta mer vätska!

4 kommentarer:

  1. Ser sjukt gott ut, blir väldigt sugen på att pröva!

    Riktigt bra med genomtänkta recept som kommer upp här, fortsätt med det Reapah!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, kul att höra ;)

      Ja alltså jag skulle kunna spruta ur mig recept på allt jag gör, men har som regel att åtminstone göra 2 lyckade försök innan jag ens tänker tanken att lägga upp ett recept här då jag tänkte att standarden ska vara genomgående hög ;)

      Så att vissa recept dröjjer handlar inte om att jag vill hålla det för mig själv, utan att ni läsare ska få ett bra och som du säger genomtänkt recept!

      Radera
  2. ååh gudars satan i gatan vad smaskens dom där ser ut jimmy!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, håll ögona öppna ikväll för då blir det en remake på dessa och på pappret borde dessa smakade helt sjukligt bra med tanke på hur goda dessa blev :P

      Radera