torsdag 27 december 2012

Önskeinlägg: Gröt-/sludge & junkbowl-collection #1

Enligt signaturen Big O's önskan när jag gjorde en request här om inlägg ni ville läsa om, så kommer nedan ett par exempel på vad man kan göra för kul med allt från gröt till keso till en och samma skål! (det kommer komma fler inlägg framöver)

Nu äter jag nästan en "skål med något gott" varje dag så kan ärligt talat inte minnas vilka som blivit mest lyckade men ovan ser ni några av dom ingredienserna som brukar vara basen...
För är man lite uppfinningsrik och inte det minsta rädd för att prova galna kombinationer så går det nästan blanda vad som helst och få ett gott slutresultat, lite gott+gott = ännu godare-tänk över det hela!

Så VARNING till er som äter havregrynsgröt straight-up eller era vågade dagar kör med lingonsylt och mjölk!





Proteingröt med extra allt!

Har säkert gjort 30 olika varianter av denna så kan omöjligt välja ett recept och säga att det är det godaste men här kommer ett av dom som jag kan minnas blev extra bra:

  • Gör gröt på 150g rågflingor (går bra med havregryn dock ej samma kcal/100g) enligt recept där 30g jordnötsmör tillsätts så fort den är varm nog för att "smälta" jordnötsmöret, avsluta med att ha i 200g/2dl äggvita och rör bara om så att allt blir varmt. Ställ av kastrullen från plattan.
  • Smaksätt 500g keso (1,5%) med (1msk?) kanel och (1 msk?) kardemumma i en stor skål, häll ner 1-2 korkar Dr Oetker vaniljarom och blanda ner 30g kasein (Casein FX choklad) och rör runt. Denna smet kommer troligen bli ganska torr, för kasein brukar normalt binda en del vätska (går bra att avnända vassle men ta bort lite vatten från grötreceptet isf).
  • Tina 250g bär i mirkron.
  • Blanda gröten + keson i skålen, toppa med de tinade bären och smaka av med sötningsmedel och ev. mer kanel & kardemumma!

Mina smaklökar är troligen inte som medelsvenssons, men detta smakar faktiskt gott!

Totalt:
1282 kcal
120g protein
119g kolhydrater
28g fett

För er som äter 1 portion havregrynsgröt och blir mätta på det så är alltså bara gröten 4 portioner och slutsumman på denna grötskål brukar bli ungefär 1,2-1,5 kg, så dela receptet med 4-6 kanske?

Mättnad per kcal på denna skapelse är alltså fokus i allra högsta grad!


Varm sludgebowl

Först och främst vill jag bara påpeka att detta kanske inte är en regelrätt sludgebowl, då åsikterna i ämnet går isär väldigt vad som är värt att kalla just detta (värsta varianten kallas junkbowl och detta är det inte)

Jag har en lite fetisch för att snöa in på en sak och då äta det väldigt ofta och detta gäller minst sagt gröt denna höst/vinter...

  • Gör gröt på 150g rågflingor (går bra med havregryn dock ej samma kcal/100g) enligt recept. Smaksätt den med 1-2 korkar Dr Oetker Mandelarom, 1msk kardemumma och cirka 1msk flytande honung.
  • Smaksätt 250g kvarg med funlight blue- & blackberry.
  • Hacka 2 äpplen.
  • Mät upp 2 dl frukostflingor (cheerios havre på bilden)
  • Blanda allt i en och samma skål!
  • Toppa med kanel och ev sötningsmedel.
Kombinationen kanske låter helt galen men detta framstår som en fegis-variant mot dom sludge-bowls jag brukar äta och detta är verkligen farligt gott och mättar samtidigt "okej"!

Totalt:
930 kcal
47g protein
154g kolhydrater
7g fett

Lite beroende på hur ens kcalbudget ser ut så kan man bolla rätt mycket med fördelningen här (tex risgryns- eller mamangrynsgröt som bas istället), för som synes så är denna extremt fettsnål så toppa med grädde eller veva ner lite jordnötsmör är knappast av ondo om platsen finns! 

Som receptet ovan är detta alltså ej en normal portion, utan borde väl lämpligen delas på 2-3 portioner?

Denna äter man nog inte under deff dagligen om man inte är väldigt aktiv, då den mättar ganska dåligt per kcal. 

Detta är däremot långt ifrån vad jag skulle kalla "onyttig" och jag äter personligen detta som substitut för något sött när jag dessutom gärna vill bli lite mätt och belåten och inte bara sugen på mer!

Fortsättning följer...

4 kommentarer:

  1. Har precis gjort den översta sludgen med havregryn, utan ägg, med lättglass. Jävlar i min låda vad gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som du har samma smak som mig, för denna variant har jag också provat och glass är förbannat fint i gröten med rätt tilbehör ;)

      Har man bara fantasin så behöver man ju aldrig äta samma grötmix mer än en gång :P

      Radera
  2. Haha japp, kommer garanterat göra fler varianter på denna! Upplevde en mättnad som var helt galen efteråt. Kan tänka mig att få den att smaka lite åt ris ala malta hållet med clementinklyftor i..Skall provas!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du bara fått grepp om grundkonceptet så tror jag du kommer hitta 100-tals varianter så bara använda fantasin! ;)

      Och som sagt, det primära målet med en sludge är att skara ihop dagens sista kalorier och träffa makros på ett vettigt sätt och få lite mättnad på köpet, när det ska ner mer skräp så blir det junkbowl och de mättar sällan bra per kalori!

      Radera