fredag 12 april 2013

Acetyl-L-Carnitine

eller på svenska acetyl-l-karnitin, är en acetylester av aminosyran L-karnitin. 

Anledningen att detta säljs som en acetylester är för att det lättare absorberas i blodet, då det mer eller mindre skulle vara bortkastat att inta rent L-karnitin då det skulle utsöndras via urinet.


För er som kanske inte alls är hemma på det här med kosttillskott eller för den delen kemi undrar säkert vad detta är och varför i hela fridens namn jag väljer att skriva ett inlägg om detta?


Vet inte om det är skrämmande eller bara intressant, men detta kosttillskott marknadsförs ganska olika beroende på vilken grossist man handlar hos. 

Så jag tänker välja att belysa min(a) anledning(ar) till varför jag valt att köpa hem detta kosttillskott!


Kan hjälpa kroppen hantera stress bättre

Nu ska man så klart inte stressa kroppen i onödan, varken psykiskt eller fysiskt, men det intressanta här är vad som händer i kroppen.

När vi utsätts för stress utsöndras stresshormoner och ett av dessa heter korstisol.


Skulle kortisolhalten i kroppen vara förhöjd under en längre tid så har detta en antal effekter på kroppen. Det vanligaste är att det försämrar immunförsvaret och höjer halterna glukos i blodet. Förhöjda halter glukos i blodet sker genom att kortisol stimulerar glukosbildningen i levern (glukoneogenes) samt stimulerar till nedbrytning av fett i kroppens vävnader.

Sen är det väl ingen nyhet, men en av dom allvarligaste effekterna av stress kan vara kardiovaskulära sjukdomar och dessa är alltså i vissa fall (delvis) relaterade till förhöjda kortisolnivåer i kroppen.

L-karnitnin kan alltså motverka kortisol och bibehålla nivåerna av könshormoner under perioder av intensiv fysisk eller psykisk stress.

Eftersom jag frivilligt har valt att utsätta min kropp för mer stress än normalt, så känner jag att jag vill ge kroppen möjligheten att inte ta mer skada än nödvändigt. 

Jag tar alltså detta främst för att kroppen ska kunna få sin "återhämtning" och jag slipper bli mer trött än nödvändigt, kanske rentav slipper gå runt och känna mig småsjuk. Sen är det allt annat än positivt att få ökade östrogenhalter i kroppen som man när man deffar vilket då detta motverkar!

Detta är dock INTE ett tillskott jag tar för att kunna överträna mig till bristningsgränsen, som även skulle kunna vara en anledning att ta detta, om man nu har stor tilltro till L-karnitinets effekt i kroppen.


Några eventuella övriga fördelar

Utan L-karnintin kan inte kroppen förbränna fett. Vilket då är anlendningen till varför detta kosttillskott ibland marknadsförs som en fettförbrännare. Detta skulle i slutändan kunna innebära att ens kolestrolvärden även sjunker.

Personligen har jag redan (när jag inte hade någon koll) testat en sk fettförbrännare och insåg rätt snart att detta är mest "hockus-pockus", så det är alltså i bästa fall endast en positiv bonus!

Ökar kroppens produktion av ATP. Vilket på svenska översätts till musklernas energi. Man kan alltså uppleva mer ork och då explosiv sådan, tex vid sista intervallen på löpbandet eller vid tungt styrketräning!  

Nu lider jag sällan av ork när jag kör en slutspurt i löpspåret, men än en gång en trevlig bonus om det ger mig en liten edge vid dessa tillfällen!

Enligt vissa studier kan en positiv effekt på den kognitiva funktionen förekomma. Enkelt förlarat så innebär det att om man nu har en kognitiv funktionsnedsättning kan få svårt att minnas, planera, lösa problem, svårt att uppfatta tid och ens abstrakta tänkande funkar inte som det ska. Detta är knappast något jag oroar mig över, utan får minst sagt endast anses som en bonus om tex mitt minne blir bättre!

Om ni blev nyfikna på detta tillskott så tycker jag ni ska söka upp information och läsa på ordentligt på egen hand! För detta med kosttillskott är verkligen en djungel och kan aldrig vara tillräckligt noga att poängtera att man aldrig ska använda kosttillskott till något annat än just tillskott till en redan bra och varierad kosthållning!


Skulle ni bli så pass övertygade att detta är något ni borde köpa får ni leta upp detta hos den gymgrossist ni handlar på, för dom har mest troligt detta på lager men dom kallar det för väldigt olika saker men det man söker är ett 100% Acetyl-L-Carnitine (finns både i rent pulver och kapslar) och inte en blandning av fler ämnen!

7 kommentarer:

  1. Intressant! Hittat någon länk till forskning med bevisade effekter?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns ett antal studier i ämnet, men inget jag tänker länka till här för är så pass svåra att tyda och handlar mest om effekter som ej är relaterat till träningsfördelar!

      Radera
  2. Provade själv "ALC" under en riktigt stressig period i mitt liv, flytt, nytt jobb, försökte få in träningen som vanligt, stressade konstant och var viktstabil trots underskott, upplevde att alc hjälpte en del efter någon vecka så det användes dagligen i ett par månader.. placebo eller ej, det fick fart på viktnedgången igen! :)

    Såg att du hade liknande problem med vikten, hoppas att det fungerar lika bra för dig! ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej, intressant att höra från en fd användare :)

      För du verkar hajjat tanken bakom varför jag köpt hem detta tillskott, även om jag nu inte tror detta är en mirakelkur. Utan billigt sätt att råda bot på min nyfikenhet.

      Skulle det enbart vara placebo är det trots allt inte helt och hållet pengar i sjön heller för den delen!

      Radera
    2. Ojdå, min tidigare kommentar gick tydligen aldrig iväg.. försöker igen då!

      Så sant så, vissa saker är definitivt värda att prova på om ekonomin tillåter det, även om det inte ger något tydligt resultat så kan det som sagt vara kul bara för nyfikenhetens skull! :)

      Handlade själv hem en burk förra veckan, flickvän, träning och jobb sliter på hälsan! :P

      Radera
    3. Ja det är ju ett ganska billigt tillskott så helt klart värt ett test, sen enligt mig så pass "harmlöst" att det helt klart kändes motiverat att testa.

      Hehe, jasså där ser man.

      Vet ej om jag fått nån "effekt" men vikten är numera betydligt närmare där den borde sen deffstart så pengar i sjön är det väl inte oavsett om det är placebo eller ej.

      Radera
  3. Jag har använt det i flera år och inte för träning; utan för att det faktiskt sänker kortisolhalten. Jag märkte det på ett sätt som de flesta ej skulle tycka var positivt, plötsligt började jag få myggbett :D

    SvaraRadera