tisdag 19 mars 2013

Emils pizzadeg

Detta recept får min gode vän Emil ta åt sig äran för, då han varit snäll och delat med sig av hans familjs recept och vi har nu ätit denna pizzadeg en handfull gånger senaste månaderna! 

Jag skäms faktiskt nu över att jag har köpt pizzakit i flera års tid när det är så lätt att få till en riktigt god pizzadeg på nolltid!


Ingredienser:

25g Jäst
125g Vatten
20g Rapsolja
4krm salt
260g Vetemjöl (ca 4,25 dl)
- Spara 1-2 msk mjöl till utbakningen!

Tillagningsätt:

Sätt ugnen på 225 °C.

Värm vattnet till 37ºC.

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt det tempererade vattnet, rapsoljan & saltet och rör om tills jästen löst upp sig.

Tillsätt sedan vetemjölet och knåda till en deg.

Låt degen jäsa undertiden du smörjer en ugnsplåt med några droppar rapsolja.

Kavla ut degen på en mjölad bänk och garnera efter önskemål!



Grädda i ugnen i cirka 13-15 min (beroende på tjocklek och garnering). Kontrollera med en stekspade så att pizzabotten är "krispig" även på mitten och har en fin gyllenbrun färg!


Ta ut den och låt den svalna något innan den äts så du inte bränner dig på tungan!

Totalt:
1088 kcal
34g protein
183g kolhydrater
24g fett

OBS! Detta är alltså exkl alla tillbehören ni ser på bilderna!

Denna deg är beräknad till 2 personer alt. en hel ugnsplåt! Så för 4 portioner dubblar ni alla mått och borde då få tillräckligt mycket deg för göra 2 hela plåtar!

Kommentar:
Nu har jag aldrig provat att jäsa degen mer än max 5-10 (!) minuter, men vill ni göra degen långt innan den ska tillagas ska det även fungera bra att låta den jäsa upp till 9 timmar och då gärna svalt om den ska jäsas länge!

Det går lika bra att använda färsk eller torr jäst!

Vet ej hur vanligt det är att man smörjer ugnsplåten med olja, men är ungefär som dag och natt jämfört med att använda bakplåtspapper så rekommenderar er verkligen att följa receptet! 

3 kommentarer:

  1. Vilken otrolig resa du gjort! Ser på bilderna i headern, GRYMT bra jobbat - verkligen. Keep up the good work :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack :)

      And yes I will!

      Finns för övrigt en ganska bra summering (som snart ska uppdateras) under etiketten "viktresan"

      http://quattrojimmy.blogspot.se/search/label/Viktresan

      Om du/ni är nyfikna på att se min resa i bildväg ;)

      Radera
  2. Varsågod. Väldigt enkel att göra och bra mycket godare än färdig kitt. Och som sagt, smörj plåten för guds skull med olja - så mycket godare än mjöl på bakplåtspapper. Mer disk med det är det värt!

    SvaraRadera