torsdag 14 mars 2013

Varm Mannagrynspudding

Skam den som ger sig? Efter tre misslyckade försök med tillagningen fick jag köra "back to the drawingboard" och tänkte om helt på ration gryn-mjölk-ägg och både tillagningstid och sätt.


Resultatet blev en precis lika god pudding som gångerna innan men dessutom en som gick att få ur springformen utan att det var ofärdig eller gick sönder!

Ingredienser:

100g Mannagryn (1,4 dl)
800g Mellanmjölk 1,5%
180g Ägg rått (3st normalstora)
40g ICAs Stevia strö (0,5 dl)
1msk kanel
1/2msk kardemumma
Smör (ca 3g) till formen är inräknat i kcalberäkningarna!

Tillagning:

Sätt på ugnen @ 175 °C.

Koka gröten enligt förpackningen.

Obs! Använd dock mina mått, för tex AXA föreslår 1:10 i ratio gryn vs mjölk (i gram) och jag kör 1:8. 1dl mannagryn väger cirka 70 gram, om det nu är så att ni vill göra en mindre portion!

När gröten är klar (bör bli ganska fast) smaksätt med kanel och kardemumma och avsluta med att vispa ner äggen.

Smörj en springform (eller annan passande form) och häll sedan ner grötsmeten.

Sätt in den strax under mitt i ugnen och grädda i cirka 45 minuter eller tills den känns fast. Stäng av värmen och låt puddingen stå kvar i ugnen i cirka 30 min eller tills ugnen svalnat helt!

Obs! Den kommer vara väldigt hög (fylld med luft) i slutet av tillagningen och så fort ni öppnar ugnen och stänger av tempen faller den ihop!


Ät med passande tillbehör.

Totalt:
1011 kcal
61g protein
112g kolhydrater
34g fett

Per 100 gram:
126 kcal
6,9g protein
12,7g kolhydrater
3,9g fett

Kommentar:
Har inte så mycket att säga om smaken, men gillar ni mannagrynsgröt så är detta helt klart en kul variant som känns bra mycket lyxigare och att äggen gör den till en pudding mättar den således bättre!

Smakmässigt är det bara fantasin som sätter gränserna, så gillar ni inte kanel och/eller kardemumma kan ni prova något annat eftersom detta ej påverkar tillagningssättet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar