tisdag 5 mars 2013

Enkel Rotfruktsgratäng med kassler


Gratänger av alla dess slag är ju alltid ett säkert kort till god mat, men kan tyckas jobbigt/omständigt för den ovane? Hur som helst, här tänkte jag bjuda på en komplett måltid som varken kräver en mästerkock eller speciellt mycket tid i köket!



Ingredienser:
500g kassler
1000g potatis
500g morot/valfria rotfrukter
150g Lök, röd
500g Malagningsgrädde 15%
250g Mellanmjölk 1,5%
5g smör, till ugnsformen
1tsk salt
1tsk svartpeppar
1krm vitpeppar
3st vitlöksklyftor


Sätt ugnen på 200 °C.

Skala rotfrukterna och skiva dom med lämpligt hjälpmedel till 3-5mm tunna skivor.

Skär löken i tunna skivor.

Skiva upp kassler (ta bort kanterna med fettet), tärna i små bitar.

Blanda grädde, mjölk, kryddor och pressa ner vitlök i en skål.

Smörj en lämplig form (20x30 cm?), lägg ett lager med potatis i botten och lite av rotfrukterna. Varva sedan kassler, rotfrukter och lök innan du häller över gräddblandningen på toppen.

Klä formen med folie och ställ den mitt i ugnen i cirka 60minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. Ta av folien och "gratinera" på lite högre värme tills du får en fin färg (jag kör med grilleffekten och 250 °C).


Denna gratäng tjänar på att få stå till sig, så ska den ätas samma dag gör den gärna långt i förväg och återvärm lite snabbt precis innan servering!

Totalt:
2570 kcal
147g protein
260g kolhydrater
98g fett

Per 100gram:
95 kcal
5,4g protein
9,6g kolhydrater
3,6g fett

Per portion: (beräknat på totalt 4 portioner)
643 kcal
36,8g protein
65g kolhydrater
24,5g fett

Kommentar:
Det kan ses som en ganska spartansk kryddsättning (samma som min potatisgratäng) men detta smakade riktigt bra, speciellt 2 dagar senare!

Detta är ganska fettsnål gratäng, då jag valde att exkludera osten, så den skulle självfallet bli ÄNNU bättre om man körde fullfet grädde och öste på ost!

Gillar man inte kassler funkar ju valfritt magert kött hur bra som helst som substitut utan att förrändra kcal/makronutrienterna allt för mycket! (om ni vill slippa räkna själva vill säga)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar