tisdag 11 juni 2013

Uppladdning & återhämtning?

Minns inte vilket år det var, men nångång runt 2002 så var jag på på ett landslagsläger på Bosön och där minns jag att dom pratade om hur ens vätskebalans i kroppen är relaterad till prestation. Siffran man då hörde var att 2% vätskeförlust gör att man kan försämra sitt resultat upp till 20%.

Vätskeintag vid träning, del III – Vätskenivåer och prestation


Nu har jag aldrig varit speciellt dålig på att dricka vatten, utan har sen jag började träna faktiskt varit snarare för bra på att dricka vatten och ligger nog i överkant om man ser till antal liter vatten per dygn!


Men sen jag började löpa mer på regulär basis har jag faktiskt funderat mer och mer på hur jag ska gå tillväga för att maximera min prestation och har efter att bland annat läst artikeln jag länkat till ovan (läs gärna alla relaterade inlägg) insett att min teori varit ganska bra nära överensstämmande med vad dom kommit fram till i de länkade studierna.


Jag klarar mig alltså väldigt bra på att se till att hålla en hög vätskenivå i kroppen innan träningen och sedan se till att fylla på efteråt i lämplig mängd. För har tex aldrig druckit ens en droppe vatten under mina löprundor (inte ens på tävling) som varit upp emot 15 km!

Var faktiskt så att jag för första gången drack vatten under löpning sist jag sprang en 21km-runda bara för att se om det märktes skillnad i efterhand mot gången innan jag sprang så lågt, då vätskebrist i mitt fall brukar kunna efterliknas med en känsla av att vara "bakis" sen kommer sendraget i vader/ben som ett brev på posten! 


Nu vet jag inte riktigt vad jag ville säga med det inlägg, mer än att ni som dricker dåligt med vatten borde tänka på detta men det finns ju faktiskt en toxisk gräns för vattenintag så att gå till extremiteter och bälja i sig litervis med vatten i tron att man presterar bättre är alltså delvis både felaktigt och kan rentav vara farligt för dig!

7 kommentarer:

  1. Jag är verkligen usel på att dricka vatten! Bra att du tog upp det. Kanske jag kan komma ihåg att dricka åtminstone ett glas idag. Kaffe och snus är jag bra på dock :-) Med vänlig hälsning, Blink

    SvaraRadera
  2. Önskeinlägg: Hur ser du på återhämtning? Alltså träningsdos kontra vila. Du har ju liksom jag annamat ett minimalistiskt upplägg gällande styrkan medans löppassen är allt annat än minimalistiska. Antar att om du endast ville bli större och starkare så skulle du dra ner på löpningen? Själv har jag gått från 7-8 pass per vecka för att pröva 2 pass per vecka med inslag av lågintensiv cardio. Jag är ju gammal men nu är det dags att slå alla mina PBn gällande styrka. Upplägget finns du vet var. Kommentera gärna. Mvh Blink

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man brukar ju säga att man ska dricka när man är törstig, men mer än ett glas per dag är väl rätt bra att försöka få i dig om du tränar så pass tungt ;)

      Vet faktiskt inte vad jag ska skriva där, då jag personligen utformar mina träningsupplägg utefter mina mål. Som nu tex under deff innebär ej tappa i styrka men öka på konditonen, vilket inte alls skulle bli samma under en bulk med fokus på att öka i muskelmassa. Har inte några djupa kunskaper i det ämnet, utan kör bara på egna erfarenheter så skulle bli en väldigt "oseriös" artikel :P Men kanske intressant att läsa om hur jag tänker?

      I ditt fall tror jag det är klokt att hålla frekvensen låg gällande antalet pass per vecka och istället verkligen ta ut precis varje droppe av energi som finns på passen så kroppen får en anledning att vilja växa! :)

      Ska ta en titt på ditt upplägg och se vad jag tycker och tänker ;)

      Radera
  3. Det är alltid intressant att läsa hur du tänker! Mvh Blink

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe tackar för dom fina orden :)

      Kommer nog ta upp detta i slutrapporten av denna deff då resultatdelen kommer bli ganska omfattande, samt hur jag tänker i "post-deff-upplägget" sen när det är aktuellt, så du får nog hålla ut tills dess tror jag för är inte långt kvar! :)

      Radera